Valdorfi

Rīgas Valdorfskolas un bērnudārza vecāku un draugu forums
 
SatursSaturs  ReģistrētiesReģistrēties  Ieiet  

Share | 
 

 Nelietosim sliktās taukskābes!

Go down 
AutorsZiņojums
Renāra vec




PostTēma: Nelietosim sliktās taukskābes!   Sestdiena Septembris 03, 2011 5:18 pm

Pārāk vēlu līdz sabiedrībai nonākusi informācija par sliktajām taukskābēm. Mūsu ģimene vēlējās uzzināt sīkāk par tām. Jums arī noderēs, jo slikto taukskābju lietošana ikdienas uzturā palielina sirds asinsvadu slimību risku 20 reizes!

Labie tauki:

- zivs tauki
- nerafinētas olīvu, rapšu u.c. elļas (cepšanai labāk rafinētās)

Sliktie tauki (SATUR DAUDZ PIESĀTINĀTO TAUKSKĀBJU)
- palmu eļļa (satur 40% slikto (piesātināto) taukskābju
- kokosriekstu elļa
- cūku tauki (arī ap 40%)
- daudzi hidrogenētie tauki, kurus iegūst, rūpnieciski apstrādājot augu eļļas

Vissliktākie tauki
- transtaukskābes, kuras veidojas hidrogenēšanas procesā, īpaši, ja tas nenotiek līdz galam un tiek iegūti daļēji hidrogenēti tauki


Ja tauki ir hidrogenēti līdz galam, tie satur pavisam maz sliktās taukskābes!
Transtaukskēbēm nevajadzētu pārsniegt 2% no kopējā tauku daudzuma produktā.

Marķējums. ES, ja lietota hidrogenēta augu eļļa vai tādi augu tauki, tas obligāti jānorāda marķējumā. Pēc pieciem gadiem būs jānorāda arī piesātināto tauku daudzums.

vecāki, cerība, ka šīs zināšanas Jūs pielietosiet un ar veselīga uztura palīdzību apdrošināsiet bērnu veselību. Mūsu bērniem nav jāpiedzīvo cukura diabēti, infarkti 30 gadu vecumā. arī vecākiem jābūt veseliem, lai sagaidītu mazbērnus!
Atpakaļ uz augšu Go down
Admin
Admin



PostTēma: Re: Nelietosim sliktās taukskābes!   Pirmdiena Septembris 05, 2011 12:55 pm

Paldies!
Atpakaļ uz augšu Go down
http://valdorfi.latvianforum.net
Renāra vec




PostTēma: Re: Nelietosim sliktās taukskābes!   Pirmdiena Septembris 05, 2011 1:55 pm

Vēl informācija:

Liela daļa iedzīvotāju par to, ka pārtikas produktos ir veselībai kaitīgās transtaukskābes, uzzināja tikai pēc skandāla, ko Rīgā notikušā kardiologu kongresā izraisīja dāņu profesors Stēns Stenders. Viņš vafeles Selga nosauca par ceturto kaitīgāko produktu pasaulē un paziņoja, ka tajās 44 % no visiem taukiem ir transtaukskābes. Pēc ažiotāžas gan izrādījās, ka laboratorijas darbinieks nosaucis nepareizus datus, un patiesībā vafelēs esot tikai deviņi procenti transtaukskābju no tauku kopējā daudzuma. Tiesa, S. Stenders uzskata, ka arī tas ir par daudz. Šim viedoklim piekrīt arī Latvijas kardiologi un dietologi.

– No dienā uzņemtā kaloriju daudzuma ne vairāk kā 25 – 30 procentus vajadzētu nodrošināt ar taukvielām, jo tās ir būtisks enerģijas avots. Realitātē viss atkarīgs no šo taukvielu kvalitātes, pārējām ēdienkartes sastāvdaļām un enerģijas patēriņa, – saka dietologs Andis Brēmanis.

Latvijas Kardiologu biedrības valdes locekle, kardioloģe Iveta Mintāle uzskata, ka no visiem uzturā lietotajiem taukiem piesātinātajām taukskābēm jābūt apmēram 10 procentiem, 10 – 15 procentiem – mononepiesātinātajām taukskābēm, 5 – 8 procentiem – polinepiesātinātajām taukskābēm, bet transtaukskābēm nevajadzētu būt nemaz vai ne vairāk par diviem procentiem!

Pētījumi apstiprina

Tauku veids ir viens no svarīgākajiem uztura faktoriem, kas ietekmē sirds un asinsvadu slimību risku. No šī viedokļa gan piesātinātās taukskābes, gan transtaukskābes ir sliktas, jo paaugstina sliktā un pazemina labā holesterīna daudzumu, kā arī izgulsnējas sirds artērijās, pēcāk asinsvadu sieniņās rada iekaisumus, veido trombus, tā ietekmējot asinsriti un sirdsdarbību. Ja kādas sirds muskuļa daļas apasiņošana nenotiek pilnvērtīgi, tā iet bojā. Šo stāvokli sauc par infarktu. Tādēļ transtaukskābes ir bīstamas pat nelielos daudzumos.

I. Mintāle uzsver, ka, apkopojot astoņu dažādu pētījumu datus, ir redzams, ka, piesātinātās taukskābes aizvietojot ar polinepiesātinātajām, risks saslimt ar kādu no sirds un asinsvadu slimībām ir daudz zemāks.

Ja ikdienā lieto produktus, ar kuriem uzņem kaut piecus gramus transtaukskābju, par 25 procentiem pieaug infarkta un iekaisumu risks, var sabiezēt asinis. I. Mintāle piemin pētījumu, kas apstiprina, ka kardiovaskulāro slimību risks palielinās, uzturā lietojot vairāk pat par diviem procentiem transtaukskābju. Transtaukskābju daudzumu samazinot tikai par vienu procentu, izdotos novērst lielu daļu sirdslēkmju un nāves gadījumu.

Bet tas nebūt nav viss! Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš brīdina, ka, neierobežojot uzturā produktus, kuru sastāvā ir transtaukskābes, sievietēm ar laiku var palielināties risks saslimt ar krūts vēzi un samazināties reproduktīvā funkcija. Arī Alcheimera slimība ir tieši atkarīga no patērētā tauku daudzuma un to kvalitātes. Tas attiecas arī uz diabētu, aptaukošanos un aknu funkciju traucējumiem.

Ar palielināmo stiklu veikalā

Pārtikas rūpniecībā plaši lietotās transtaukskābes rodas augu (galvenokārt palmu) eļļas dehidrogenizācijas procesā, mainot tās struktūru un bioloģiskās īpašības – spiežot eļļu augstā temperatūrā, rafinējot un šķidros augu taukus padarot par cietajiem taukiem vai margarīnu. Tā arī ir primārā pazīme, pēc kuras viegli pazīt ķīmiskajā procesā radušos neveselīgos taukus – tie parasti nav šķidri, bet gan cieti. Ražotājs šādus taukus un margarīnus izmanto, lai produkts tik ātri nekūst, turklāt tie ir lēti un ilgāk derīgi.

Aptuveni 2 – 5 procenti transtaukskābju ir arī atgremotājdzīvnieku taukos – treknā cūkas, liellopu un aitas gaļā, kā arī olās un pienā. Ārsti atzīst, ka tie gan ir labāki, nekā rūpnieciski iegūtie transtauki, jo par pēdējo kaitīgumu ir iegūti zinātniski pierādījumi, turklāt tiem organismā nav normālas fizioloģiskas funkcijas – organisms neatrod tām pielietojumu.

Kopš 2005. gada transtaukskābju daudzums pārtikas produktos Eiropā ir samazinājies, taču Austrumeiropas valstīs šādi produkti joprojām ir pieejami.

Čipsi, frī kartupeļi, konditorejas izstrādājumi, margarīns, ātrās uzkodas ir bīstamākie transtaukskābju avoti. Taču tādēļ paciņa vafeļu vai viens hamburgers nedēļā nav bīstams. Pārtiekot no šiem produktiem diendienā, veselību var gan sabendēt. Augu tauki ir arī krējuma un siera izstrādājumos un, protams, augu tauku maisījumos. Dietoloģe Lolita Neimane iesaka maltītes biežāk gatavot pašiem un uzturā izmantot vairāk augļu, dārzeņu un graudaugu produktu, jo uz šāda fona mazināsies arī transtaukskābju ietekme.

Eiropas Savienībā nav vienotas prasības transtaukskābes atšifrēt uz preces iesaiņojuma, tāpēc nav zināms, cik to ir cepumos, kūkās, konfektēs, saldējumā un dažādos krējuma izstrādājumos. Piemēram, Dānijā un Islandē noteikts, ka transtaukskābes produktos nedrīkst pārsniegt divus procentus no kopējā tauku daudzuma. Ierobežojumi ir arī Austrijā, Šveicē. Tos paredzēts ieviest Zviedrijā.

Arī Latvijā nav prasības transtaukskābes norādīt produktu marķējumā, tādēļ nav zināms, cik daudz to apēdam ikdienā. Tomēr viens gan ir skaidrs – jo mazāk, jo labāk. Tādēļ vērts atgādināt kardiologa, LU Medicīnas fakultātes asociētā profesora Gustava Latkovska padomu – uzmanieties no produktiem, kuros ir augu tauki, hidrogenēti augu tauki vai eļļas un daļēji hidrogenēti augu tauki, jo tas var nozīmēt arī transtaukskābes!

Latvijas Avīze
Atpakaļ uz augšu Go down
Ilze (Nila mamma)




PostTēma: Re: Nelietosim sliktās taukskābes!   Otrdiena Septembris 06, 2011 1:52 am

Vai tiešām cepšanai labākas ir rafinētās eļļas? Shocked Es lietoju nerafinētās arī cepšanai un domāju, ka daru labu sev un ģimenei... Rolling Eyes Question Question Question
Paldies!
Atpakaļ uz augšu Go down
Renāra vec




PostTēma: Re: Nelietosim sliktās taukskābes!   Otrdiena Septembris 06, 2011 3:51 pm

Auksti spiestas eļļas (Extra virgin) neder cepšanai, jo satur ne vien augu taukus,
bet arī daudz citu augu daļu. Lielā karstumā šajā eļļā esošās vielas
sadalās sastāvdaļās, kas pasliktina ēdiena garšu, dūmo un veido kancerogēnas vielas.
Nerafinētās eļļās visas cepot zaudē savas labās īpašības un kļūst tik pat sliktas vai sliktākas par rafinētajām. Bet nerafinētās maksā daudz dārgāk.
Daži saka, ka rapšu eļļa ir veselīgāka par olīveļļu. Nē.
Rapšu eļļai piemīt tas pats trūkums, kas olīveļļai - augstā temperatūrā taukskābes kļūst nestabilas.
Dietologi iesaka vispār neko necept eļļā. Jāiegādājas pannas, kurās var cept bez eļļas vai jācep cepeškrāsnī.
Atpakaļ uz augšu Go down
Admin
Admin



PostTēma: Re: Nelietosim sliktās taukskābes!   Ceturtdiena Marts 27, 2014 3:07 pm

Atpakaļ uz augšu Go down
http://valdorfi.latvianforum.net
Sponsored content




PostTēma: Re: Nelietosim sliktās taukskābes!   

Atpakaļ uz augšu Go down
 
Nelietosim sliktās taukskābes!
Atpakaļ uz augšu 
Lapa 1 no 1

Permissions in this forum:Jūs nevarat atbildēt tematos šajā forumā
Valdorfi :: Rīgas Valdorfskola :: Skolas jaunumi un sarunas-
Pāriet uz: