Valdorfi

Rīgas Valdorfskolas un bērnudārza vecāku un draugu forums
 
SatursSaturs  ReģistrētiesReģistrēties  Ieiet  

Share | 
 

 Veselības sīrupi

Go down 
AutorsZiņojums
Annas mamma




PostTēma: Veselības sīrupi   Ceturtdiena Novembris 03, 2011 6:50 pm

Kā mājās pagatavot mežrozīšu sīrupu

Mežrozīšu augļiem ir bieza miza, tāpēc no tiem iegūt sīrupu nav tik viegli kā, piemēram, no upenēm vai ķiršiem. Vispirms auglīšiem jāizņem sēkliņas un jāattīra asie matiņi, pēc tam jāsamaļ gaļas mašīnā un tikai tad jāvāra sīrups. Aptiekās nopērkamais sīrups ir biezs, jo mežrozīšu augļu sulu vai masu stipra savāra ar cukuru. Mājas apstākļos tik ilgi vārīt nav nekādas vajadzības, jo sīrupu taču var glabāt ledusskapī. Ja visu izdara tā, kā norādīts receptē, iznāk gaišs, aromātisks un ļoti gards, vitamīniem bagāts sīrups, ko var izmantot pie dažādiem dzērieniem. Ledusskapī šo sīrupu var uzglabāt piecus mēnešus. Ja vēlas glabāt ilgāk, tad arī jāvāra ilgāk.

Recepte:

500 g mežrozīšu augļu,
500 g cukura,
750 – 800 ml ūdens.

No dotā sastāvdaļu daudzuma iegūst 800 – 900 ml sīrupa.


Soli pa solim

1. Svaigus mežrožu paauglīšus nomazgā, nosusina un nogriež galiņus.

2. Pārgriež uz pusēm, izņem sēklotni un rūpīgi iztīra matiņus. Tie ir ļoti asi un, nonākot sīrupā, izraisa klepu. Vieglāk to izdarīt, ja augļi ir ienākušies (nevis mīksti), jo negataviem matiņi ļoti stingri turas klāt.
Lai cik akurāti tīrītu, uz augļiem vienalga paliek matiņi, tie pielīp pie rokām un naža. Saules gaismā labi var redzēt, cik daudz to palicis pie mežrozīšu augļu sieniņām.

3. Attīrītus auglīšus nomazgā aukstā ūdenī. To dara vairākkārt, mainot ūdeni vismaz 6 – 8 reizes (kamēr pa virsu vairs nepeld matiņi).

4. Pēc tam augļus samaļ gaļas mašīnā. Masā paliek mazi mežrozīšu augļu gabaliņi, bet izjuks vārīšanas laikā. Otrreiz malt nav nepieciešams.

5. Mežrozīšu augļu masai pievieno ūdeni un vāra 10 minūtes.

6. Pieber cukuru un vāra vēl 15 – 20 minūtes.

7. Vārīšanas beigās rūpīgi nosmeļ putas. Iegūto šķidro masu izspiež caur smalku sietu un pilda pudelēs. Ja vēl kāds matiņš būs palicis, tas aizķersies sietiņā.

Uzziņa
Mežrozīšu augļos ir 10 – 50 reižu vairāk C vitamīna nekā citronos, un desmitreiz vairāk nekā pīlādžos, upenēs un smiltsērkšķos.
Visbiežāk ārstnieciskiem nolūkiem izmanto rudās rozes (mežrozītes) oranžos, iegarenos paauglīšus, retāk – krokainās rozes augļus. Tie ir apaļi, sarkani un krietni lielāki nekā mežrozītēm.

Svarīgi
Ja mežrožu auglīši jau dabūjuši pirmās salnas, tie paliek mīksti. Tādus labāk likt tvaicēšanas katlā un iegūt sulu, ko pēc tam var savārīt ar cukuru.
Darbojoties ar mežrozīšu augļiem, ieteicams lietot cimdus, citādi roku āda iekrāsojas tumši brūna. To nevar nomazgāt ne ar kādiem līdzekļiem, iespējams vien nedaudz pabalināt ar citrona sulu vai citronskābi.
Atpakaļ uz augšu Go down
Annas mamma




PostTēma: Re: Veselības sīrupi   Ceturtdiena Novembris 03, 2011 6:56 pm

Priežu čiekuru sīrups

No priežu čiekuriem var pagatavot sīrupu. Tie jāvāc jauni un jāsagriež ar nazi – laika ziņā jāiekļaujas pirmajā jūlija nedēļā. Savāktos čiekurus ieliek emaljētā traukā, pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj uz 12 stundām. Pēc tam ūdeni nolej, čiekurus patīra un pārgriež gareniski četrās daļās, liek trīslitru burkā, uzlej verdošu ūdeni un atstāj uz 24 stundām. Tad šķidrumu caur marli nokāš, pievieno cukuru (50-60 čiekuriem vajag apmēram 1 kg), uzvāra sīrupu, ļauj tam pāris stundas atdzist, atkārtoti uzvāra, atkal ļauj padzist, tad uzvāra trešo reizi un uz mazas liesmiņas vāra 30 minūtes. Sapilda burciņās.
Priežu čiekuru sīrups nostiprina imunitāti, noder pie saaukstēšanās, vīrusu infekcijām, bronhītiem, laringītiem, pēc pneimonijām. Lieto 3-4x dienā: bērniem pa vienai tējkarotei, pieaugušajiem pa 1-2 ēdamkarotēm.
Atpakaļ uz augšu Go down
Annas mamma




PostTēma: Re: Veselības sīrupi   Ceturtdiena Novembris 03, 2011 7:01 pm

Melnā plūškoka ziedu sīrups
Sastāvdaļas


  • 50 plūškoka ziedu ķekari
  • 3 citroni (ar mizu)
  • 3 apelsīni ( ar mizu)
  • 100 gr citronskābes
  • 5 l ūdens
  • 5 kg cukura
Pagatavošana:

Plūškoka ziedu ķekarus liek katlā ( katlam jābūt emaljētam), apelsīnus un citronus ar mizu sagriež gabaliņos un arī liek katlā, ber citronskābi. Katla saturu samaisa, lej vārošu ūdeni un atstāj 24 stundas. Pēc 24 stundām nolej katla saturu un pievieno cukuru.
Sīrupu uzkarsē, lej pudelēs vai burkās, aizvāko.
Atpakaļ uz augšu Go down
Annas mamma




PostTēma: Re: Veselības sīrupi   Ceturtdiena Novembris 03, 2011 7:18 pm

var paspēt pagatavot ķirbju sīrupu un arī cukādes !
1 kg ķirbja,

3 lieli citroni,

350 – 450 g cukura,

3 zaļās kardamona pākstiņas.

Ja ķirbim ir mīksta miziņa, tā nav jānogriež, jo mizā ir daudz vērtīgu vielu, tajā skaitā organiskais želatīns, kas nepieciešams kaulu locītavām, skrimšļu augšanai un atjaunošanās procesiem. Ķirbi sagriež 4 x 4 cm lielos kubiciņos, ne biezākus par 8 – 10 mm. Ieliek bļodā, pārkaisa ar cukuru un pievieno plānās šķēlītēs sagrieztu citronu un veselas zaļā kardamona pākstiņas. Tur vēsā telpā divas diennaktis, 2 – 3 reizes dienā apmaisot, kamēr viss cukurs izkusis. Nokāš un izņem kardamona pākstiņas. Iegūto sīrupu uzkarsē līdz 80 grādiem un sapilda sterilizētos traukos (var nekarsēt un likt ledusskapī, tad jāizlieto nedēļas laikā). Sīrupam ir patīkama citrona garša, ķirbi tikpat kā nejūt.

Ķirbjus liek žāvēšanas kastē kaltēties 55 – 60 grādu temperatūrā apmēram divas diennaktis vai žāvē uz plīts, saliktus vienā kārtiņā. Garšas ziņā grūti pateikt, ka tas ir ķirbis – sukādēm ir viegli skābena, aromātiska garša. Var ķirbjiem mērcēšanas laikā pievienot 1 – 2 tējkarotes sarīvētas ingvera saknes, tad tie būs asāki, ar izteiktāku garšu, bet ne visiem garšo sīrups, kas pēc tam iznāk, jo tam ir ļoti specifiska, spēcīga garša. Iegūtās sukādes var uzglabāt pat vairākus gadus, tās nebojājas.
Atpakaļ uz augšu Go down
Annas mamma




PostTēma: Re: Veselības sīrupi   Ceturtdiena Novembris 03, 2011 7:19 pm

Starp citu,

Kivi, meloni un hurmu nevajag apkaisīt ar cukuru vai turēt cukura sīrupā – vienkārši sagriež plānās (5 – 6 mm) šķēlītēs un kaltē +45...+50 °C temperatūrā. Jau pēc diennakts ir gatavi gardas žāvētu augļu šķēlītes, ko var paņemt līdzi uz darbu vai iedot bērnam kā našķi uz skolu.

Interesantas sukādes sanāk no burkāniem. Tos nomizo, sagriež gabaliņos un izvāra gandrīz mīkstus. Tad vismaz diennakti patur cukura sīrupā (500 g cukura uz 0,5 l ūdens), kam pievieno nedaudz citronskābes vai citrona sulas. Var turēt krūmcidoniju augļu vai dzērveņu sīrupā, tad garša būs vēl interesantāka. Pēc tam izžāvē aptuveni +45 °C temperatūrā.
Atpakaļ uz augšu Go down
Sponsored content




PostTēma: Re: Veselības sīrupi   

Atpakaļ uz augšu Go down
 
Veselības sīrupi
Atpakaļ uz augšu 
Lapa 1 no 1

Permissions in this forum:Jūs nevarat atbildēt tematos šajā forumā
Valdorfi :: Rīgas Valdorfskola :: Skolas jaunumi un sarunas-
Pāriet uz: